Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe welkom bij avianet

Met avianet.eu de luchtvaarthistorische diepte in!

In deze sectie kan een selectie artikelen worden gevonden die eerder in het luchtvaarthistorische tijdschrift LuchtvaartKennis zijn verschenen en een collectie luchtvaartfoto's uit (voornamelijk) de jaren '60 en '70 afkomstig uit de LuchtvaartKennis archieven.

LuchtvaartKennis is het oudste luchtvaarthistorische tijdschrift in Nederland; begin 2011 is de 60ste jaargang ingegaan. Het blad richt zich met name op de luchtvaartgeschiedenis van Nederland en de (al dan niet voormalige) overzeese gebiedsdelen, maar ook worden regelmatig andere onderwerpen uit de luchtvaartgeschiedenis belicht. Er wordt vooral aandacht geschonken aan onderwerpen die elders niet zo vaak aan de orde komen, of die niet in de meer gangbare literatuur te vinden zijn. Veelal zijn deze artikelen gebaseerd op resultaten uit niet eerder gepubliceerd onderzoek. Op deze wijze wordt een schat aan informatie geboden die elders niet gemakkelijk te vinden is. Artikelen in LuchtvaartKennis vormen regelmatig de basis voor op een groot publiek gerichte publicaties over luchtvaart. Onder de auteurs zijn gerenommeerde luchtvaarthistorici. De redactie bestaat uit Harm Hazewinkel (hoofdredacteur), Nico Geldhof en Arno Landewers.

LuchtvaartKennis wordt gemaakt door de Afdeling Luchtvaartkennis van de Koninklijk Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL)/ Air-Britain Branch Netherlands. Naast het kwartaalblad heeft LuchtvaartKennis de afgelopen jaren enkele boeken en een CD-rom uitgegeven. Zo zijn er boeken over de Haagse vliegtuigbouwer Pander en de eerste Nederlandse vliegtuigfabriek Spijker verschenen. Een bundeling van de rapporten rond het ongeval met de KLM DC-2 "Uiver" en "van A tot Z", een historisch overzicht van alle Nationaliteitskenmerken op vliegtuigen (de zogenaamde pre-fixen) in de burgerluchtvaart van 1919 tot heden, zijn ook gepubliceerd door de afdeling Luchtvaartkennis. Bovendien beheert Luchtvaartkennis een groot archief met afdrukken en negatieven van luchtvaart historische opnamen. Eind 2008 is een deel van deze collectie op CD-ROM uitkomen. Verdere publicaties zijn gepland.

Deze nieuwe sectie van avianet.eu zal regelmatig van nieuwe artikelen en foto's voorzien worden. Voor de artikelen, klik op "Artikelen" in het submenu (tweede paarse balk), voor de klassieke foto's, klik op "Foto's". Indien u een zoekopdracht opgeeft, wordt gezocht in ALLE artikelen die ooit op avianet.eu verschenen zijn, en worden ALLE resultaten getoond.

De afdeling Luchtvaartkennis en avianet.eu danken hierbij alle auteurs die geheel belangeloos hun artikelen en illustraties ter beschikking hebben gesteld, en met name Frank van de Goor, voor de digitalisering van de artikelen.

Meer informatie over Luchtvaartkennis en de KNVvL:

www.luchtvaartkennis.net

www.knvvl.nl