Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Kortere nachtroutes in Europa
2010-11-10 / Belgocontrol/Anton van Rijsbergen

Als deel van de harmonisatie van het Europese luchtruim worden er nu kortere nachtroutes aangeboden op 115 grensoverschrijdende verbindingen. Deze milieuvriendelijkere en kostenbesparende routes werden mogelijk gemaakt door het FABEC (Functional Airspace Block Europe Central), waar de luchtvaartnavigatiediensten in België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Zwitserland samen werken aan een gezamenlijk luchtruim.


Het doel van het FABEC is om piloten in het Europese luchtruim zo veel mogelijk rechtstreekse routes aan te bieden. Vandaag heeft FABEC 115 nachtroutes korter gemaakt, waardoor de luchtvaartmaatschappijen 800 000 nautische mijlen (ongeveer 1,5 miljoen kilometer) per jaar kunnen besparen. Dit resulteert in besparingen van 4800 ton kerosine en 16 000 ton CO2. Het was mogelijk om deze kortere routes aan te bieden aan de luchtvaartmaatschappijen omdat het luchtverkeer 's nachts gevoelig daalt en de delen van het luchtruim die gebruikt worden voor militaire trainingen, dan meestal niet actief zijn. De kortere routes zijn bijzonder voordelig voor vrachtvluchten, die meestal 's nachts plaatsvinden.


In België zijn de voordelen van de verbetering van de nachtroutes vooral zichtbaar op het niveau van het globale FABEC-netwerk. De betrokken nationale luchthavens zijn deze met een belangrijke vracht activiteit zoals de luchthaven van Luik, die de zesde grootste luchthaven van Europa is wat betreft het aantal vertrekken 's nachts, en de luchthaven van Brussel-Nationaal, de zevende grootste qua aankomsten 's nachts. Het FABEC-nachtroutenetwerk brengt mogelijk aanzienlijke voordelen met zich mee voor de luchtvaartmaatschappijen en bevordert dus ook de ontwikkeling van de vrachtactiviteiten op de Belgische luchthavens. België past het nachtnetwerk 's nachts toe van 00.00 u. tot 06.00 u. (UTC Winter 23.00 u. - 05.00 u. en Summer 22.00 u. - 04.00 u.).

FABEC
De burgerlijke ANSP's (luchtverkeersleidingsorganisaties) van het FABEC hebben in totaal 17 700 medewerkers, waarvan 5400 verkeersleiders. 55% van al het Europese verkeer vliegt in het FABEC-gebied.


illustratie boven: De nieuwe nachtroutes van Brussel en Luik; rood zijn de aankomst- en blauw zijn de vertrekroutes.