Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

ATV Johannes Kepler op weg naar het ISS
2011-02-19 / ESA / Anton van Rijsbergen

Op 16 februari om 22.50 uur (CET) heeft een Ariane 5 de ATV Johannes Kepler gelanceerd. Met een gewicht van 20.1 ton is deze tweede ATV (Automated Transfer Vehicle) het zwaarste object dat ooit door een Ariane 5 de ruimte is ingebracht. Over een week, in de namiddag van donderdag 24 februari, zal ATV-2 aankoppelen aan het internationale ruimtestation ISS. Beide hebben op dat moment een snelheid van 28.000 kilometer per uur. Na koppeling kan de ruim 7000 kilo vracht worden afgeleverd.

Het volbrengen van deze taak vereiste een speciale versie van de Ariane 5, die werd ontwikkeld en vervaardigd door Astrium. De Ariane 5 ES heeft een herstartbare bovenste trap, een versterkte plek voor de satelliet aan boord en een vluchtprogramma dat is herontwikkeld voor deze specifieke missie. Alain Charmeau, CEO van Astrium Space Transportation, bevestigde dat "de herstartbare bovenste trap de ATV perfect in de beoogde baan heeft gepositioneerd."

Alain Charmeau is verheugd over de succesvolle lancering: "Dit is de grootste mijlpaal in de ruimtevaart dit jaar, die we dankzij de teams van Astrium kunnen beleven. Daarbij was het de 42ste succesvolle lancering op rij van de Ariane 5, waarvan Astrium hoofdaannemer is. We vieren vandaag twee belangrijke prestaties van Astrium: de 200ste vlucht van een Ariane en de lancering van een tweede ATV op een weldoordacht traject naar het International Space Station. Deze beide omvangrijke programma's, die worden uitgevoerd door de Europese ruimtevaartindustrie, vallen onder de verantwoordelijkheid van Astrium. Beiden maken gebruik van de meest geavanceerde technologie die momenteel beschikbaar is. En beide programma's zijn mogelijk gemaakt met bijdragen van de overheid."

De missie van de ATV Johannes Kepler is nog maar net begonnen, want de complexe, volgende fase zal spoedig aanbreken; de ontmoeting met het International Space Station (ISS) en de uit te voeren 'docking' manoeuvre. Daarna zal de ATV een volledig geïntegreerde en bewoonde module van het ISS zijn.

De Johannes Kepler is de eerste van vier in serie geproduceerde ATV's die door het European Space Agency (ESA) bij Astrium zijn besteld. "De ATV 3 'Edoardo Amaldi' heeft al aanzienlijke voortgang geboekt. We hebben ook een start gemaakt met de werkzaamheden voor de ATV 4 en de eerste structuren van de ATV 5 zijn geleverd. We hebben bij ESA een voorstel ingediend voor volgende ATV's. We hopen voor deze projecten dit jaar groen licht te ontvangen, op het moment dat er besloten wordt het International Space Station programma tot 2020 te verlengen," lichtte Charmeau toe.