Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Open Dag TrafficPort Venlo
2011-04-03 / Anton van Rijsbergen

Afgelopen zaterdag, 2 april, werd op TrafficPort Venlo een Open Dag gehouden door de verschillende aldaar aanwezige bedrijven, waaronder Cycloon Holland, microlight vliegschool en leverancier van een scala aan lichte vliegtuigen. Deze Open Dag werd gehouden na de officiële opening van TrafficPort Venlo op donderdag 31 maart jongstleden. Avianet.eu heeft voor in mei 2010 al een rapportage over de ontstaansgeschiedenis en ingebruikname van TrafficPort geschreven.

TrafficPort Venlo
omschrijft zichzelf als volgt "TrafficPort Venlo is een verzamelnaam voor activiteiten op het gebied van mobiliteit en verkeersveiligheid. TrafficPort is ook een bedrijventerrein waar bedrijven, die zich associëren met logistiek, verkeer, educatie en luchtvaart, zich kunnen vestigen. Het is een unieke combinatie waarbij verkeerseducatie, -simulatie en recreatie bij elkaar komen. Dit spannende terrein is gelegen langs de A67, ter hoogte van Sevenum."

"Op TrafficPort Venlo vindt u het enige vliegveld voor sportvliegtuigen in de regio. In combinatie met de verkeerseducatie brengt TrafficPort de meest uiteenlopende vormen van vervoer bij elkaar. Het airport op TrafficPort Venlo is voorzien van een eigen landingsbaan, hangar en weerstation. Zowel in de zomer als in de winter wordt er volop gevlogen."

Open Dag
Op de druk bezochte Open Dag werd kon men een proefvlucht maken in een microlight bij Cycloon Holland, ook werden er allerlei demonstraties met personenauto's, motorfietsen, terreinwagens en heftrucks gegeven. Het publiek kon vrijelijk rondlopen, er was uitgebreid mogelijkheid tot het stellen van vragen en je kon vrijwel overal op, in en onder kijken. Zoals de foto's tonen waren er op deze dag ook enkele toestellen die niet onder de categorie "microlight" vallen.


Geocopter
Sinds enige tijd is ook Geocopter gevestigd op TrafficPort Venlo. Geocopter is een Nederlands bedrijf dat een onbemande helikopter, de GC-201, heeft ontwikkeld en gebouwd voor observatie- en onderzoeksdoeleinden; inmiddels is ook de productie van deze helikopter gestart. Het toestelletje kan voorzien worden van (o.a.) video, infrarood en fotocamera's; multispectrale camera of een mini Synthetic Aperture Radar. Voor technische uitleg over deze termen verwijs ik de lezer naar Wikipedia...

Een overzicht van wat er kan en mag op TrafficPort: een 'gewone' sportkist, een microlight en een helicopter gebroederlijk (gezusterlijk?) bij elkaar op het platform.Eén van de twee Valentin Taifun motorzwevers die op bezoek kwamen. Op de achtergrond het hoofdgebouw, met op de top de verkeerstoren.En hier de andere Valentin Taifun; het type was in de jaren '80 het neusje van de zalm op het gebied van motorzwevers, maar de fabrikant legde het loodje...Een kijkje in de onderhoudswerkplaats van Cycloon Holland, met op de voorgrond een WT9.Nog een overzichtje; op de voorgrond PH-4C6, een Evektor EV-97 ultralight, die TrafficPort Venlo als thuisbasis heeft.PH-3N4, een ATEC Zephyr uit 2001 maakte verschillende vluchtjes op zaterdag.Van's RV-9A PH-RVN, een zelfbouwtoestel, staat mooi te zijn in het zonnetje.PH-4G3, een vrijwel splinternieuwe (2010) Aerospool Dynamic WT9


De PH-4C6 vertrekt weer voor een introductievlucht.Er werden ook demonstraties gegeven met betrekking tot rijvaardigheid op de motorfiets.Er zijn verschillende heuvels en ondergronden op het terrein, zodat (aspirant-)chauffeurs kunnen oefenen in allerlei condities.Ook ambulancepersoneel oefent op dit terrein; in het hoofdgebouw is ook een magazijn gevestigd waar heftruckchauffeurs zich kunnen bekwamen.