Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartnieuws uit Suriname
2013-06-03 / Arno Landewers

SLM: vloot problemen en uitbreiding
De SLM blijft kampen met de gevolgen van een kleine vloot. In februari kon niet worden beschikt over de Airbus A340, waarmee de route Paramaribo-Amsterdam wordt gevlogen. Tijdens regulier onderhoud (A-Check) bleken er problemen met de ophanging van een brandstoftank te zijn, hierdoor liep het onderhoud enkele dagen uit. Door inhuur van een toestel van ArkeFly konden de geplande vluchten gewoon doorgaan, al moest SLM directeur Henshuys wel toegeven dat daarvoor stevig in de buidel moest worden getast.

Begin april kwam de uitvoer van regionale vluchten tot stilstand doordat beide Boeing 737-300s buiten dienst waren. Een van de toestellen stond voor regulier onderhoud in Florida aan de grond, het tweede toestel kreeg te kampen met technische problemen waardoor de vluchten naar Belem en Miami uitvielen. Bovendien kreeg de ingehuurde vervangende capaciteit, een toestel van Falcon Air dat vanuit Miami via Aruba naar Paramaribo zou vliegen, ook een storing waardoor de passagiers op Aruba strandden. Het lukte niet om op korte termijn een ander vliegtuig te huren. Na ruim een week kon het toestel dat voor onderhoud in Miami was weer worden ingezet, zodat geleidelijk aan weer op schema kon worden gevlogen.

Eind vorig jaar kondigde de SLM aan een derde Boeing 737-300 aan de vloot te zullen toevoegen zodat de kwetsbaarheid voor storingen afneemt. De Surinaamse luchtvaartautoriteit Casas zou inmiddels al het noodzakelijke papier- en keurwerk hebben afgerond, één dezer dagen verwacht de SLM de aflevering van de machine. Met de vlootuitbreiding wil de SLM echter ook het routenet uit breiden, zodat de oplossing voor de vertragingen in de vluchtuitvoer tijdelijk lijkt.

In mei kwam een delegatie van Airbus op bezoek bij de SLM. Het zou om oriënterende gesprekken zijn gegaan voor vlootuitbreiding. De SLM gaf aan ook binnenkort een delegatie van Boeing te gaan ontvangen.

Vliegtuigen en helikopters voor leger, politie en kustwacht
In april werd bekend gemaakt dat de Surinaamse overheid twee helikopters en "een aantal" vliegtuigen gaat aanschaffen. De toestellen zullen vooral voor de politie en kustwacht gaan vliegen. Momenteel wordt bij Hi-Jet een helikopter gehuurd voor de politie; iets wat relatief kostbaar is.

Enkele dagen later beloofde de ambassadeur van India in Suriname, tijdens een bezoek aan Minister van Defensie Latour, dat de drie HAL Dhruv helikopters bestemd voor het Nationale Leger spoedig worden geleverd. In 2009 werd een overeenkomst getekend, waarbij de toestellen via een Surinaams-Indiaase kredietlijn zouden worden gefinancierd. Sindsdien spelen "vertragingen in het project" parten, hoewel vorig jaar trainingen startten voor onderhoudspersoneel. Binnenkort zou de opleiding voor de vliegers gaan beginnen.

Onrust onder Surinaamse luchtverkeersleiders
Wegens onderbezetting is een onwerkbare situatie ontstaan bij de verkeersleiders die het luchtverkeer boven Suriname en rond luchthaven Zanderij/J.A. Pengel in goede banen moeten leiden. Er worden permanent dubbele diensten gedraaid, en de opleidingen van nieuwe verkeersleiders komen maar niet op gang. In januari sloeg de Vereniging van Luchtverkeersleiders daarom groot alarm, ook al omdat de problemen enkele jaren geleden al zijn aangekaart, en de minister en de Surinaamse luchtvaartdienst voor oplossing steeds naar elkaar wijzen. Na in december al eens in staking te zijn gegaan, legden op 22 januari de verkeersleiders als protest het werk opnieuw neer. Dit tot verbazing van het hoofd van de luchtvaartdienst die verklaarde dat de luchtverkeersleiders actie voerden "zonder eisen te stellen". Alle binnenlands luchtverkeer kwam hierdoor een dag tot stilstand, na een gesprek met de vice-president Ameerali en minister Pinas werd het werk weer hervat. In maart werd aangekondigd dat een overheidscommissie alle problemen gaat inventariseren, waarna binnen zes maanden voorstellen voor oplossingen worden gepresenteerd. In februari was al aangekondigd dat de toegezegde financiën voor de opleiding van nieuwe verkeersleiders beschikbaar waren gekomen. De vereniging van verkeersleiders uitte wel kritiek op de vierdaagse opleiding van instructeurs, welke in maart werd gehouden. Ook zijn inmiddels opfriscursussen gestart.

Om de luchtverkeersleiding boven Suriname volgens internationale standaarden te kunnen uitvoeren, zijn 84 verkeersleiders nodig. Momenteel zijn er maar 24 beschikbaar, en nog 22 assistenten en aspirant-verkeersleiders. De minister gaf aan dat er met werving van nieuw personeel is begonnen.

Hi-Jet wil verhuizen
Helikopter- en ambulancebedrijf Hi-Jet wil verhuizen van vliegveld Zorg en Hoop naar een terrein aan de Indira Gandiweg in Paramaribo, waar een helikopterplatform is aangelegd. Ook is er een EHBO-post, met een operatiekamer en behandelkamer gebouwd. Hi-Jet heeft de benodigde vergunningen bijna een jaar binnen, een dezer dagen zou het complex geopend gaan worden. Sinds er in april enkele helikoptervluchten zijn uitgevoerd, beginnen buurtbewoners te protesteren. Voor het afgeven van de vergunning was weliswaar buurtonderzoek uitgevoerd, maar in de lokale pers wordt sterk getwijfeld of toen duidelijk is gemaakt dat er met helikopters zou worden geopereerd, en hoeveel overlast dit zou opleveren. Buurtbewoners zijn een handtekeningen actie begonnen.

Caricom gaat voor SLM vliegen
Het op Zorg en Hoop gevestigde vliegbedrijf Caricom Airlines is in april begonnen voor de SLM binnenlandse lijnvluchten uit te voeren. Het bedrijf, dat met enkele Britten-Norman BN-2 Islanders vliegt, richtte zich tot dan op uitvoer van chartervluchten. De bedoeling was zich steeds meer op regionale vluchten naar het buitenland te gaan richten, maar die plannen worden nu in de ijskast gezet. Caricom directeur Chin-A-Kwie verklaarde wel dat hij hoopt die plannen op langere duur, in samenwerking met de SLM, te kunnen uitvoeren. Voor de duur van de overeenkomst zullen de Caricom Islanders in SLM kleuren worden gestoken.