Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartnieuws uit de Nederlandse Antillen
2015-09-17 / Arno Landewers

Vliegvelden breiden uit
Talrijke bouwactiviteiten op zowel Curaçao als de Bovenwindse eilanden. De terminal op vliegveld Hato op Curaçao zal worden uitgebreid omdat de maximale capaciteit van 1,8 miljoen passagiers per jaar snel wordt bereikt. De directie van exploitant Curaçao Airport Partners (CAP) meldde dit tijdens presentatie van de plannen over 2015-2018 en de cijfers over 2014. Dit jaar worden 1,8 miljoen passagiers verwacht (een groei van 4% t.o.v. 2014). Na uitbreiding van de terminal zal de capaciteit 2,5 miljoen passagiers per jaar zijn. Er wordt 25 miljoen dollar geinvesteerd in uitbreiding. Inmiddels is begonnen met samentrekking van het oude stationsgebouw met de huidige aankomsthal.

De prinses Juliana luchthaven op Sint Maarten krijgt een terminal voor zakenvliegtuigen. Op 19 maart werd een overeenkomst getekend met een uitvoerder. In 2013 en 2014 moest tientallen keren een verzoek voor het parkeren van een zakenvliegtuig worden geweigerd wegens ruimtegebrek.

Tot slot worden de vliegvelden op Saba en Sint Eustatius gerenoveerd. Op beide vliegvelden worden verlichting en hekwerk vernieuwd, en wordt de baan voorzien van een nieuwe toplaag.

Bij de luchthaven van Saba, Juancho E. Yrausquin Airport (zie foto, bron: Google Maps), wordt ook een heuvel verlaagd, zodat vliegtuigen die vanuit het oosten naderen dit niet meer met een bocht hoeven te doen. De renovaties op Saba en Sint Eustatius zijn in december gereed.

Nieuwe medevac heli, en geen heli voor politie Aruba
Op 1 april arriveerde de nieuwe helikopter voor medische evacuaties (medevac) op Saba. De Bell 430 komt in gebruik als aanvulling op de Bolkow Bo 105, en is voorzien van IFR instrumentatie zodat ook bij duisternis kan worden gevlogen. Het vliegveld van Saba wordt daarom momenteel voorzien van enkele op het helikopter platform gerichte schijnwerpers. Diezelfde maand werd duidelijk dat de politie op Aruba niet hoeft te rekenen op een helikopter. Afgelopen jaar verliep het contract voor huur van een helikopter voor de politie, en de openbare aanbesteding voor een nieuw contract verliep niet als verwacht. De minister van Justitie verklaarde dat de aanschaf nu geen prioriteit meer heeft. Het hoofd van de ambulancedienst heeft hier inmiddels tegen geprotesteerd, in het verleden kon de politiehelikopter worden ingezet op plekken waar een ambulance moeilijk of niet kon komen. In geval van nood zou ook gebruik kunnen worden gemaakt van een van de twee Kustwacht helikopters, maar die staan op Hato en kunnen pas na een half uur op Aruba zijn.

Nieuwe tijdelijke directeur Hato
Wilhelmus Ignacio wordt tijdelijk directeur van Curaçao Airport Holding (CAH), de exploitant van vliegveld Hato. Ignacio is momenteel hoofd operationele zaken van CAH. Hij volgt Maurice Adriaens op, van wie onlangs het contract niet werd verlengd, hetgeen tot veel verbazing in de Staten (het parlement van Curaçao) leidde. Er werd vermoed dat minister Palm om politieke redenen het contract van Adriaens niet verlengde. Palm gaf aan dat hij rond CAH met diverse tegenstrijdigheden was geconfronteerd, zoals een forse stijging van personeelskosten, terwijl het personeel niet was uitgebreid, en een zaak rond het maar onveilig blijven van de slurven naar de vliegtuigen. Verder zou CAH volgens Palm teveel aandacht hebben gehad voor allerlei projecten rond het vliegveld (zoals de opzet van een wijnbedrijf), terwijl het vliegveld zelf centraal zou moeten staan.

Insel Air en Aruba Airlines: uitbreidingen op Aruba
Aruba kan zich verheugen op een als maar groeiend aantal verbindingen. Insel Air opende in juli luchtlijnen naar San Juan (Puerto Rico), Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), Medellin (Columbia) en Havanna (Cuba, ook vanaf Curaçao). Later dit jaar volgen ook rechtstreekse verbindingen met Barranquilla, Bucaramanga, Cali (alle in Columbia) en Quito (Equador). Daarmee komt het aantal non-stop verbindingen welke Insel Air vanaf Aruba uitvoert op 17. Om de vluchten te kunnen uitvoeren wordt de vloot uitgebreid: van de KLM werden nog eens vier Fokker 70's overgenomen, en dit jaar wordt ook de eerste Airbus A320 verwacht.

Ook Aruba Airlines breidde uit. Per 5 juli werd de lijndienst Aruba-Miami (Verenigde Staten) geopend, vijf maal per week. Aruba Airlines gaat hiermee de concurrentie aan met SLM, American Airlines en Insel Air, die alle op dezelfde route vliegen. Ook vlootuitbreiding voor Aruba Airlines: op 15 augustus kwam de derde Airbus A320 aan op Curaçao, de machine is gehuurd van AerCap.

Spaceport CuraƧao/Space Expedition (SXC) ontwikkelingen
De plannen om vanaf Hato toeristische ruimtevluchten te gaan ondernemen met XCOR Lynx ruimtevliegtuigen maken langzaam voortgang. Klaagde in mei één van de initiatiefnemers van SXC, Ben Droste nog dat het "doodstil blijft aan de zijde van de Curaçaose overheid, ondanks toezegging door de Raad van Ministers op 25 februari, dat spoedig zou worden aangegeven wanneer het proces rond de wetgeving voor commerciele ruimtevluchten zou zijn voltooid", een maand later bleek de Amerikaanse overheid een exportvergunning voor de Lynx te hebben afgegeven. Restricties in de zogenaamde International Traffic in Arms Regulations (ITAR) dreigde het project tegen te houden, zodat de urgentie achter wetgeving op Curaçao ook onduidelijk was. De ITAR regelt export van mogelijk voor de defensie van de Verenigde Staten belangrijke kennis en goederen. Begin juli werd echter de exportvergunning afgegeven; de eerste maal dat deze voor een ruimtevliegtuig werd verstrekt. Hierop werd afgesproken dat de Curaçaose minister van verkeer, vervoer en ruimtelijke planning, Camelia-Römer, als aanspreekpunt van de regering rond het project gaat fungeren. Camelia-Römer verwacht dat over ongeveer twee jaar alle wet-en regelgeving rond de vluchten vanaf Curaçao rond is.

AVA Airways
Sinds begin 2014 wordt gewerkt aan de oprichting van een nieuwe Curaçaose luchtvaartmaatschappij: AVA Airways, dat met een vloot van vier Airbus A320's of 319's een lijnennet wil opgezetten. Investeerders achter de plannen zouden aanvankelijk AVA Airways vanaf Kingston op Jamaica laten opereren, maar uiteindelijk werd besloten dat Curaçao een gunstigere ligging had. Echter, begin mei werd duidelijk dat er voorlopig geen economische vergunning wordt afgegeven, omdat documenten niet op orde zouden zijn. De aanvraag was al ingediend in mei 2014. Sindsdien is de verhouding tussen AVA Airways en de overheid grimmig geworden. De bestuursvoorzitter van AVA, Oliver Arrindell, beschuldigde de minister van verkeer, vervoer en ruimtelijke planning, Camelia-Römer, van bescherming van de monopolie positie van Insel Air. AVA zou voor eind september een bankgarantie van bijna 50 miljoen dollar moeten overhandigen, en wil nu naar de rechter stappen.

Cessna Cargomaster in zee bij Saba
Op 12 augustus stortte aan het begin van de middag een Cessna 208 Super Cargomaster van vrachtvervoerder FedEx nabij Fort Bay, aan de zuidkant van Saba, in zee. Het toestel was onderweg van St. Kitts naar Puerto Rico. De vlieger meldde motorstoring, en wilde aanvankelijk landen op Sint Maarten. Maar het toestel daalde te snel, zodat hij besloot op Saba te landen. Tijdens de nadering raakte het toestel het water. De vlieger werd gered door de opvarenden van een scheepje dat in de buurt was. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis op Saba, en later naar Sint Maarten, en bleek uiteindelijk een gebroken hand te hebben.