Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum justairborne.com aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Fighterpilot voor één dag?
2016-05-30 / Jan Willem Laroo

U kent ze wel, films als Top Gun waar adembenemende capriolen worden uitgevoerd met snelle straaljagers. Iets dat voor de meeste mensen onbereikbaar is. Maar Air Combat Europe kan zo een situatie aardig benaderen met de Blackshape Prime en u mag mee.


In het begin van de Eerste Wereldoorlog werd het vliegtuig gebruikt om verkenningen uit te voeren en het geschut te richten. Omdat de tegenpartij dat niet goed vond, begonnen piloten met geweren en pistolen op elkaar te schieten. Al snel werden verkenners uitgerust met een mitrailleur die door de waarnemer werd bediend en soms een mitrailleur op de bovenvleugel, maar daar kon je niet accuraat mee schieten en het was moeilijk te bedienen.

En toen was er het jachtvliegtuig. In eerste instantie tweepersoons zoals de Vickers Gunbus, maar al snel éénzitters met de mitrailleur op de bovenvleugel en later met een vernuftige constructie waardoor het wapen door de schroefcirkel kon schieten. Toen was het echte jachtvliegtuig geboren. Het was onder andere Max Immelmann die allerlei vliegbewegingen opstelde om de vijand te ontwijken en neer te halen.


Het vliegtuig ontwikkelde zich al snel tot een geducht wapen dat zijn nut in moderne oorlogvoering bewees. Als je overwicht hebt in de lucht, maak je het voor de troepen van de tegenstander op de grond knap lastig. Inmiddels is het vliegtuig en zijn bewapening technisch verbeterd met ingenieuze wapensystemen en computers.


Ondanks dat is de dogfight nog steeds een belangrijk onderdeel van de opleiding tot gevechtspiloot en om die ervaring te delen hebben een aantal piloten met ervaring op de F-16 het plan gevat om er een belevenis van te maken. Dit is uniek in Europa en ze doen dat met de Blackshape Prime.

De Blackshape Prime is een ultralight van Italiaans origine met de uitstraling en het vlieggedrag van een jachtvliegtuig. Het maakte in 2007 zijn eerste vlucht en in 2014 arriveerde de eerste in Nederland bij de importeur Zelf Vliegen op Lelystad.


Tijdens een documentaire op tv wist een instructeur te vertellen dat je zelfs aan aap kunt leren vliegen. Dat klink niet erg flatteus als je voor het eerst met een stick een vliegtuig probeert te sturen. Air Combat Europe hanteert de leus 'als je kunt fietsen dan kan je ook vliegen' en dat klinkt bemoedigend want zelfs zonder vliegervaring kun je deelnemen aan een dagje fighterpilot.

Als eerste brengen de instructeurs je de beginselen van vliegen bij, waarna de cursist verderop in de cursus zelf mag proberen om de tegenstander in de lucht te slim af te zijn.


De mensen van Air Combat Europe hebben grootse plannen. Zij richten zich op bedrijven en organisaties die willen trainen in gecoördineerde samenwerking of groepen die kunnen deelnemen aan een "extreme spirit course" tijdens een Top Gun Challenge.

Maar ook de individu is van harte welkom voor een dag dogfight experience. Er zijn verschillende programma's te vinden op de website van Air Combat Europe en vliegervaring is niet nodig. Bij Air Combat Europe leer je gewoon alles ofwel in één dag van rekruut naar fighter-ace. Het is misschien even sparen maar het is een geweldige ervaring die je als luchtvaartenthousiast niet mag missen.


<-- Vorige