Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtsteun Leeuwarden, dag 1
2016-06-10 / Jan Willem Laroo

Vanaf het parkeren van de auto tot de entree op het veld duurde drie kwartier. Maar dan kon het feest beginnen.


Natuurlijk was de F-35 de grote trekpleister. Beide toestellen gromden hun partijtje mee in de Air Power Demo waar ze samen met F-16's het vliegveld duchtig onder handen namen. Het is steeds weer geweldig al die rondjakkerende straaljagers, de zware knallen van de pyrotechnics tot het geluid van de helikopters aankondigt dat de grondaanval begint. Waarom daarna een officieel commando-overdracht moest plaatsvinden is niet helemaal duidelijk. Het publiek had er, ondanks de lovende woorden van de minister, tenminste niks mee.

Nog een primeur
Ergens anders op de international static stond nog een primeur. Twee Italiaanse Alenia Aermacchi M-346 Masters.


Oorspronkelijk is deze trainer met Italiaanse hulp ontwikkeld door Yalovlev als Yak-130 In 2000 gingen beide bedrijven hun eigen weg. De Yak-130 maakte op 25 april 1996 zijn eerste vlucht en inmiddels is het als lesvliegtuig in dienst van de luchtmachten van Rusland, Algerije, Bangladesh en Wit-Rusland, terwijl Myanmar in 2016 zijn eerste exemplaren ontvangt.

De Alenia Aermacchi M-346 lijkt sterk op de Yak-130, maar is voorzien van westerse motoren en technologieën, heeft een gewijzigd onderstel en is op verschillende plaatsen opgebouwd uit composieten. Het prototype maakte op 15 juli 2004 zijn eerste vlucht en is in dienst van de Luchtmachten van Italië, Israël en Singapore. De Poolse luchtmacht ontvangt zijn eerste M-346 in november van dit jaar. De Koninklijke Luchtmacht overweegt om Nederlandse piloten te laten lessen op de M-346. Sinds 2015 wordt bekeken of de Italiaanse vliegopleiding geschikt is voor de opleiding van F-35 vliegers.

DHC-1 Chipmunk 70 jaar
Hij valt niet zo op, maar in de buurt van de Dakota en de Catalina staat een de Havilland Canada DHC-1 Chipmunk en dit toestelletje is jarig.


70 jaar geleden, op 22 mei 1946 maakte de Chipmunk zijn eerste vlucht. Het was het eerste ontwerp van de Havilland Canada, waar later nog meer beroemde vliegtuigen als de Beaver, Otter en Twin Otter het licht zouden zien. De Chipmunk is in veel landen als trainer gebruikt, in Europa in Denemarken, Ierland en Portugal, maar de Royal Air Force was grootgebruiker. Inmiddels is de Chipmunk overal uitgefaseerd, maar gelukkig vliegen er nog velen in particuliere handen.Gippsland Airvan en Hoogvliegers
Aan de rand van de International Static staat de Gippsland GA-8 Airvan van Hoogvliegers. De Airvan is een robuust toestel uit Australië en vliegt als ambassadeur van Hoogvliegers.


Gippsland uit Morwell in Australië hield zich sinds de jaren '70 bezig met onderhoud en modificaties van vliegtuigen. Als klant hadden zij voornamelijk landbouwsproeiers en zij bedachten de GA-200C Fatman als ultieme sproeier en ontwikkelden daaruit de GA8 Airvan een eenmotorig toestel voor acht personen.

Tegenover de Airvan staat de stand van Hoogvliegers, een uiterst sympathieke club die het mogelijk maakt om zieke en gehandicapte kinderen een heerlijke vliegdag te laten beleven en met dit gratis Luchtmacht vliegfeest op de achtergrond kunt u natuurlijk royaal doneren.


Morgen nog zo een dag. Een kijkje in de keuken van de Luchtmacht waar duidelijk wordt dat die hele spannende F-35 niet vliegt zonder de inzet van heel veel collega's van de piloot.

Als het even kan komt u dan met het openbaar vervoer, want vandaag waren alle parkeerplaatsen al vol.