Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Ambitieuze plannen voor een vliegende F27
2016-08-18 /

De Fokker F27 Friendship maakte bijna 61 jaar geleden zijn eerste vlucht en de productie van het meest verkochte Nederlandse vliegtuig werd in 1987 gestaakt omdat Fokker met de Fokker 50 op de markt kwam. Het was zelfs een zo succesvol toestel dat het in 1966 op Farnborough, toen nog een puur Britse aangelegenheid, getoond werd omdat het was uitgerust met Rolls-Royce Dart turboprops.

Van de Friendship zijn 786 exemplaren gebouwd die over de hele wereld werden gebruikt en op het ogenblik vliegt er nog een handjevol. Je mag toch echt wel van een klassieker spreken.

Reden voor Frits Abbing om één van de laatste nog vliegende F27's naar Nederland te halen en als cultureel erfgoed te vliegen. Frits heeft zijn plannen goed onderbouwd en hoopt de benodigde fondsen via participaties binnen te halen, ongeveer zoals indertijd ook de aanschaf van de DC-2 voor een groot deel is bekostigd.

Het verschil is echter dat, wanneer de plannen doorgaan, de inleg op den duur wordt uitgekeerd met 5% rente. Op het ogenblik staan vier nog vliegwaardige F27's op het lijstje die in aanmerking komen voor aankoop. Een toestel dat op Lelystad staat was bijna aangeschaft, maar is inmiddels aan een derde partij verkocht.

De plannen verkeren nog in fase 1, dat onder andere de aanschaf van een toestel behelst en het duurt nog wel even voor eindfase 3 is bereikt, het daadwerkelijke vliegen.

Frits Abbing en zijn team doen een beroep op het historische besef van luchtvaartminnend Nederland en er zijn al mensen die zich hebben ingeschreven voor participaties, gewoon omdat het leuk is dat er in Nederland weer een F27 rondvliegt. En laten we wel wezen, dat is het ook.