Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Koude Oorlog Museum in wording
2016-08-31 / Jan Willem Laroo

Al tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden de Sovjet Unie en de geallieerden elkaar niet zo aardig, maar ze hadden elkaar nodig om de Nazi's op de knieën te dwingen. Van 4 tot 11 februari vond op de Krim de conferentie van Jalta plaats waar Churchill, Roosevelt en Stalin afspraken maakten voor het naoorlogse Europa en de rest van de wereld en de verdeling van Berlijn. De conferentie was ook de basis voor de oprichting van de Verenigde Naties.

Geen afspraken
Er werden toen geen afspraken gemaakt over de verdeling in oost en west, maar door de snel oprukkende Sovjet legers kwamen de landen in Oost-Europa vanzelf in de Russische invloedsfeer. Op dat ogenblik was de Sovjet Unie neutraal in de oorlog tegen Japan, maar ook daar hadden de Verenigde Staten een bondgenoot nodig en Roosevelt wist Stalin over te halen Japan de oorlog te verklaren. Uiteindelijk is de oorlog tegen Japan beslist door twee atoombommen.

Breuk
De breuk tussen oost en west was definitief na de blokkade van Berlijn op 24 juni 1948. In 1961 kwam daar de bouw van de muur bij die Oost- en West Duistland van elkaar scheidden.

In 1949 werd de NATO opgericht, een geallieerd militair verbond en als tegenhanger in 1955 het Warschaupact. Beide partijen werden militair bevoorraad door respectievelijk de VS en de USSR.

Conflicten
Daartussendoor werden allerlei conflicten uitgevochten zoals de Koreaanse Oorlog, 1950 tot 1953, en de Oorlog in Vietnam, officieel van 1955 tot 1975. Los daarvan werden er de nodige koloniale conflicten uitgevochten die niet direct met de Koude Oorlog te maken hadden.

Een spannend hoogtepunt was de Cubacrisis in 1962. In 1959 had Cuba onder Fidel Castro zich vrij gevochten en wendde zich tot de Sovjet Unie voor militaire steun. De Russische partijleider Chroesjtsjov zag zijn kans schoon om kernraketten op het eiland te plaatsen. Dat vond President Kennedy niet leuk en hij stelde een zeeblokkade in. Uiteindelijk liep alles met een sisser af.

Koude Oorlog Museum
Dit en nog veel meer over de Koude Oorlog wordt belicht in het Koude Oorlog Museum. Onder andere hoe Nederland en de Nederlanders de Koude Oorlog hebben ervaren tot en met de kernwapenprotesten aan toe.

Het plan is om op Vliegveld Teuge een modern museumgebouw te bouwen met drie niveaus. Hier wordt een keur aan posters, informatie, kledingstukken alsmede voertuigen en vliegtuigen uit deze periode tentoongesteld. Aan de andere kant van de weg is een hangar te bezichtigen met vliegtuigen. Van tijd tot tijd wordt een draaidag gehouden waarbij onder andere de motor van een Antonov An-2 wordt gestart en de werking van een Mikoyan-Gurevich MiG-23 van nabij te zien is. Hoe de vleugels kunnen bewegen en hoe het ingewikkelde onderstel kan worden ingeklapt en uitgevouwen.

Verzamelen en opknappen
Men is al begonnen met het verzamelen en opknappen van museumstukken maar het zal nog even duren voor de benodigde vergunningen rond zijn en met de bouw wordt begonnen. Maar dan is Teuge en Nederland een fantastisch museum rijker.