Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Bell 47 maakt zijn debuut tijdens de Fokker Fair
2016-09-05 /

Zondag 4 september werd op het Hembrugterrein in Zaandam de Fokkerfair gehouden met aansluitend een reüie voor oud Fokkermedewerkers.

De Fokker Fair wil de herinnering aan vliegtuigfabriek Fokker en oprichter Anthony levend houden. Naast een fototentoonstelling en een aantal lezingen konden de bezoekers ook een bezoek brengen aan de Vliegtuig Compagnie waar op het ogenblik een Noorduyn Norseman en een North American Harvard worden gerestaureerd. Het is de bedoeling de Harvard om te bouwen tot een North American NA-27 zoals Anthony Fokker het toestel in 1936 heeft aangeschaft als demonstratietoestel met de bedoeling de NA-27 als modern lestoestel aan luchtmachten in Europa te verkopen.

In de ontvangstruimte van de Fokker Fair stond het frame van een Bell OH-13E.
Samen met drie andere Bell helikopters is het naar Nederland gekomen om één weer vliegwaardig te maken. Dit toestel is samen met een tweede, die gebruikt wordt voor onderdelen, naar Papua New Guinea verscheept en het derde is in uitgeklede vorm bij de Vliegtuig Compagnie terecht gekomen.

De Bell 47 maakte op 8 december 1945 zijn eerste vlucht en is vooral bekend geworden van de inzet in Korea waar het toestel als ambulance talloze levens heeft gered. In Nederland werd tijdens de watersnoodramp van 1953 de Bell 47 door het Amerikaanse leger ingezet. In het begin de oorlog in Vietnam is het gebruikt voor verkenning tot het in 1966 door de Hughes OH-6 Cayuse werd vervangen. De Bell 47 is ook door Agusta, Kawasaki en Westland in licentie gebouwd.

De versie van de Vliegtuig Company is een OH-13E Sioux van de US Army. Deze helikopter was uitgerust met een Franklin O-335 zuigermotor en had drie zitplaatsen en een dubbele besturing. Het serialnumber begint met 51-1374? maar de rest van het nummer moet nog worden uitgezocht. Van de OH-13E zijn 49 exemplaren gebouwd.

Het is de bedoeling de helikopter statisch weer helemaal compleet te maken. Over de beschildering wordt nog nagedacht.