Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Vliegwerk in hitte en zand
2016-09-26 / Luchtcomponent

Twee F-16-gevechtsvliegtuigen staan op 22 september met ronkende motoren klaar op de tarmac van een vliegbasis in het Midden-Oosten. De basis bestaat uit niet meer dan enkele landingsstroken en gebouwen in een dor uitgestrekt woestijnlandschap. Toch is deze desolate plek de thuisbasis van waaruit de Belgische Defensie deelneemt aan de strijd tegen DAESH onder de naam: operatie Desert Falcon.

"Welkom in Snow City", zegt de detachementscommandant terwijl we de Belgische compound binnenrijden. "De naam is slechts figuurlijk door de vele witte stenen die her en der liggen, want koud is het hier allerminst." De wind is vandaag feller en venijniger dan anders. Het stof waait aanhoudende op, en hier en daar vormt zich een kleine zandhoos. Het kamp van de Belgen is echter goed beschut tegen al die natuurkracht.

In totaal verblijven bijna 100 Belgen in de compound. Ze werken er allemaal in het teken van de missies van de F-16. Bijna elke dag gaan er een of meerdere toestellen de lucht in voor een verkenningsvlucht of om grondtroepen te steunen. Maar naast de Belgen biedt het kamp ook plaats aan een Nederlands detachement van zo'n 35 personen. Zij verzorgen de troepenbescherming aan de poorten van Snow city, het munitiedepot, de operationele zone en de shelters van de gevechtsvliegtuigen en technici.

Het Belgische detachement steunt de internationale coalitie dat onder Amerikaans bewind valt. De Belgen hebben zes F-16's laten overvliegen, maar de Verenigde Staten kan rekenen op het dubbele aantal. "De Amerikanen voeren de meeste opdrachten uit", gaat de detachementscommandant verder. "Onze opdrachten hangen af van een Belgische redcard holder die zich honderden kilometers zuidwaarts in het hoofdkwartier bevindt. In dat zenuwcentrum wordt elke opdracht voor de Belgen met argusogen geanalyseerd op ethische of wettelijke beperkingen. Als de redcard holder zijn of haar twijfels heeft bij het legale kader, dan blazen we de zending af."

Het huidige detachement wisselde haar collega's af eind augustus. Nog tot de lente van 2017 zullen Belgische F-16's opdrachten uit voeren in het Midden-Oosten. Dan doen ze mogelijk haasje-over met de Nederlanders en vervullen de Belgen de rol van troepenbescherming.