Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

DC-3 PH-DDZ naar Aviodrome
2016-09-27 /

Eind jaren '80 werd Douglas C-47A-80-DL, inmiddels omgebouwd tot DC-3-S1C3G naar Nederland gehaald. Het was de bedoeling van de DDA om het toestel slapende te houden totdat de PH-DDA aan zijn rust toe was. Vandaar de naam Doornroosje.

Helaas kwam dat tijdstip eerder dan gedacht. Op 25 september 1996 verongelukte de PH-DDA waarbij ieder aan boord het leven liet. Sinds 1999 is PH-DDZ Doornroosje het vlaggenschip van de DDA Classic Airlines, samen met de Koninklijke PH-PBA Amalia.

In 2012 kreeg de PH-DDZ problemen met een motor en vanwege de financiën kan er geen vervangende motor worden aangeschaft. Door het stoppen van de sponsoring door KLM moet DDA Classic Airlines op zoek naar andere geldschieters. Als gevolg hiervan is de DDA met kantoor en PH-PBA naar Lelystad verhuisd en is de PH-DDZ verkocht aan Aviodrome.

Omdat de PH-DDZ niet kan vliegen is het toestel vandaag op een ponton gehesen om vannacht via Amsterdam naar het IJ en het IJsselmeer te worden vervoerd. Woensdagmiddag wordt de DC-3 in Aviodrome verwacht.

Daar wordt de PH-DDZ in de T-2 hangar weer in elkaar gezet en wordt gewerkt aan het luchtwaardig maken. Er worden onder andere twee nieuw motoren op gezet. Bezoekers kunnen de restauratie in de T-2 hangar volgen.

Wanneer Doornroosje wakker wordt gekust is nog niet bekend.