Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtmachtdagen 2017 gaan niet door
2016-10-14 / Min. van Defensie

Prioriteiten
De luchtmachtdagen in 2017 gaan niet door. Dat heeft Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt besloten in overleg met de Luchtmachtraad.

Luyt wil zich het komend jaar vooral concentreren op het herstel van de inzetbaarheid, innovatie en de overgang naar de 5e generatie luchtmacht. Dit zijn volgens Luyt de belangrijkste redenen om de luchtmachtdagen te annuleren.

De prioriteit ligt in 2017 niet alleen bij het herstel van de inzetbaarheid. Luyt: "Ook lopende operaties en oefeningen staan bovenaan de agenda." Zo heeft de internationale jachtvliegtraining Red Flag prioriteit. Dat geldt ook voor luchtruimbescherming, de zogenoemde Quick Reaction Alert, en deelname aan de missie Baltic Air Policing. Die speelt zich af boven de Baltische Staten en heeft als doel de Russen te tonen dat dat NAVO er is.

Om de prioriteiten waar te maken moeten er keuzen worden gemaakt. Een daarvan is om begin 2017 de gevechts- en transporthelikopters terug te trekken uit de VN-missie in Mali.

De komende tijd onderzoekt de luchtmacht of het zich op een andere manier kan presenteren aan de Nederlandse bevolking.