Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

AWACS-luchtmachters ondersteunen anti-ISIS-coalitie
2016-10-28 / Min. van Defensie

Nederlandse luchtmachtmilitairen vliegen weer in het Midden-Oosten. Dit keer niet om ISIS-doelen te bombarderen, maar om de coalitie die tegen terreurorganisatie ISIS strijdt te ondersteunen. Dat gebeurt met een Airborne Warning And Control System (AWACS) vanaf Forward Operating Base Konya, een vooruitgeschoven vliegbasis in Turkije.

De NAVO-verkenningstoestellen vliegen al sinds donderdag 20 oktober boven het gebied. Dat maakte secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO op 25 oktober bekend.

Luchtbeeld
De AWACS zorgt dat de anti-ISIS-coalitie over luchtbeeld kan beschikken. Ook leveren de toestellen informatie om het luchtverkeer te coördineren zodat het luchtruim veiliger is.

Planningsproces
Nederlandse luchtmachtmilitairen maken niet alleen deel uit van de internationale bemanning. Een Nederlandse militair is verantwoordelijk voor het planningsproces van de AWACS-missie. Een collega is als liaison officier gestationeerd in het Combined Air Operations Centre (CAOC) in het Spaanse Torrejón. Deze NAVO-commandocentrale is verantwoordelijk voor het zuidelijke NAVO-luchtgebied.

Geilenkirchen
De vaste thuisbasis van de AWACS-vliegtuigen is Vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland, vlak bij Zuid-Limburg. Bij de eenheid werken zo'n 40 Nederlandse militairen.