Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Lezing over de crash van de B-17 'No Balls at All' in het Crash Museum
2016-11-01 / CRASH 40-45

In het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 is er op zaterdag 5 november een lezing over Lt. Arthur W. Starratt, de bommenrichter van de Amerikaanse B-17 'No Balls at all'. Deze bommenwerper maakte op 24 februari 1944 bij Vijfhuizen in de gemeente Haarlemmermeer een geslaagde buiklanding. Het bijzondere van deze lezing is dat de hoofdpersoon in zijn eigen woorden het verhaal vertelt over zijn missie, crashlanding, krijgsgevangenschap, ontsnapping uit het Duitse kamp Stalag Luft 1 en thuiskomst in de VS.

Starratt overleed in 2012 op 94-jarige leeftijd, maar in de zeventiger jaren vertelde hij zijn indrukwekkende verhaal aan leerlingen van een hogeschool in Texas (VS). Tijdens deze lezing werden video-opnamen gemaakt. Die beelden werden later gedigitaliseerd door kinderen van de bommenrichter. Daardoor werd een uniek stuk mondelinge geschiedenis bewaard. De video is Nederlands ondertiteld, maar ook zijn er filmbeelden en foto's aan toegevoegd om de meeslepende verhalen over de oorlogsherinneringen van Starratt te ondersteunen.

Al eerder zijn delen van deze film in het CRASH Museum '40-'45 te zien geweest, maar nu worden veel nog niet eerder vertoonde beelden gebruikt en worden meer details bekend over de belevenissen van de bommenrichter van de iconische B-17 Flying Fortress 'No Balls at all'. Het oorlogsverhaal werd beroemd in Haarlemmermeer en daarbuiten doordat een Duitse soldaat na de crashlanding foto's maakte van het toestel met de neus in de IJtocht. Ze werden opgenomen in veel publicaties over de Tweede Wereldoorlog. Op de crashplaats bij Vijfhuizen herinnert het Walter B. LeClercpad, genoemd naar de piloot van deze B-17 aan het voorval.

De lezing wordt verzorgd door Frits en Janny Herfst. Aanvang 13.00 uur.

Het museum is geopend op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en gevestigd aan de Aalsmeerderdijk 460, Aalsmeerderbrug. Toegang tot het museum kost 3,50 euro voor volwassenen en ouder dan 12 jaar 1,50 euro, gratis voor kinderen tot en met 12 jaar. Voor meer informatie over de collectie van het museum en het werk van de CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 op de website www.crash40-45.nl en facebookpagina.