Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Fiets van Messel Award 2016
2016-11-15 / Jan Willem Laroo

Sinterklaasweer in Lelystad, maar in Aviodrome was het gezellig. In de Uiverzaal steeg de spanning. Wie zou de Fiets van Messel Award 2016 ontvangen?

Gerson "Fiets" van Messel is een begrip in luchtvaartland. Als piloot van ver voor de oorlog vloog hij de pioniersroutes van de KLM en na de oorlog als captain op de Lockheed Constellation. Ook na zijn pensionering bleef zijn belangstelling voor de luchtvaart groot en vloog hij in 1999 de zo bekende DC-2 van de VS naar Nederland. De naam "Fiets" kreeg hij omdat zijn militaire loopbaan bij het Korps Wielrijders begon.

Als dagvoorzitter memoreerde Leo van der Groot de geschiedenis van deze legendarische man die in 2000 op 97-jarige leeftijd overleed. Fiets was een groot promotor van de historische luchtvaart en ter nagedachtenis heeft de Nationale Federatie Historische Luchtvaart in 2001 de Fiets van Messel Award ingesteld die wordt toegekend aan een persoon of organisatie die zich sterk maakt voor de historische luchtvaart in Nederland. Dit jaar werd de Award voor de 9e keer uitgereikt.

Dirk Lips, directeur van Libema waar Aviodrome onder valt, hield een gloedvol betoog om van Lelystad het centrum van de historische luchtvaart te maken. Er moet een chemie ontstaan tussen de verschillende clubs die de historische luchtvaart een warm hart toedragen en samenwerken is dan de boodschap. "De toekomst is een eigen keuze" is zijn devies en volgens hem zat de zaal vol met mensen die met zijn allen de goede keuze voor de toekomst van de historische luchtvaart kunnen maken.

En toen kwam het grote moment. De jury, bestaande uit Martin Schröder, Ben Droste, Peter Legro en Leo Visser had er een hele kluif aan om de nominaties te beoordelen. Maar uiteindelijk kozen zij unaniem voor de mannen van de onderhoudsdienst van Fokker Four. Zij ontvingen een ets van kunstenares Leentje Linders.

Fokker Four luistert veel vliegfeesten op met vier Fokker S-11 Instructors, het lesvliegtuig dat jarenlang bij de Luchtmacht en de Marine vloog. Het toestelletje maakte op 18 december 1947 zijn eerste vlucht en mag met recht een klassieker worden genoemd. Volgend jaar bestaat de Stichting Fokker Four 35 jaar.