Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Catalina PH-PBY 75 jaar
2016-11-21 /

Na de uitreiking van de Fiets van Messel Award op woensdag 15 november, stond de NFHL ook stil bij de 75ste verjaardag van de PH-PBY.

Het vliegtuig Consolidated PBY Catalina is natuurlijk veel ouder. Op 28 maart 1935 maakte de eerste vliegboot zijn eerste vlucht. Het toestel viel op vanwege zijn grote vliegbereik en werd daarom ook aangeschaft door de Marine Luchtvaartdienst, om in de Indische Archipel te gebruiken.

Het NMM in Soesterberg bezit nog een originele MLD Catalina die helaas al lange tijd ergens in opslag staat en natuurlijk is er een vliegend exemplaar de PH-PBY.

De PH-PBY verliet in 1941 de productielijn in San Diego en vloog lange tijd voor VP73, een US Navy Patrol Squadron dat toen vanaf IJsland opereerde. Tijdens patrouilles zijn door onze Catalina drie Duitse onderzeeërs tot zinken gebracht en is er één zwaar beschadigd.

Na de oorlog is het toestel gebruikt voor passagiersvervoer en later als vrachtvliegtuig en het sleet zijn laatst operationele jaren als waterbommenwerper bij het Canadese Avalon.

In 1993 kochten Marien van Schie en Harry van der Veen het toestel en vlogen ermee onder de naam CatAir naar Nederland waar het op verschillende vliegfeesten was te bewonderen. Helaas was dit niet financieel vol te houden en dreigde het doek voor dit fraaie vliegtuig te vallen.

Gelukkig heeft de Stichting Neptune Association zich over de Catalina ontfermd en na een fikse restauratie vloog de Catalina weer en het nu 75-jarige toestel is nog steeds in topconditie.