Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Simulatiecentrum luchtmacht geopend
2016-11-24 / Min. van Defensie

De gemeente Gilze en Rijen is vanaf vandaag een vliegveld rijker. Virtueel dan. Vliegbasis Gilze-Rijen krijgt er met de opening van het luchtmacht simulatiecentrum een digitale zusterbasis bij.

In een hal van de voormalige Ericssonfabriek in Rijen staan twee ultramoderne vliegtuigsimulatoren opgesteld. Eén voor het C-130 Hercules transporttoestel en één voor het KDC-10 tankervliegtuig. Vliegers en boordwerktuigkundigen kunnen zich in deze simulatoren trainen in vrijwel alle aspecten van het militaire vliegen.

Levensecht
Parachutisten of ladingen droppen en uitwijkmanoeuvres maken bij inkomende raketten. Dat is voor C-130-vliegers levensecht na te bootsen. KDC-10-bemanningen kunnen onder talloze weersomstandigheden F-16's bijtanken en moeilijke landingen oefenen. Keer op keer, zonder kerosine te verstoken, zonder geluid te produceren en zonder risico.

Vlieguren
De simulatoren zijn zo realistisch dat bemanningsleden een groot deel van hun vlieguren tegenwoordig ook virtueel mogen maken. Belangrijk, want toestellen zijn door inzet of defecten niet altijd beschikbaar voor trainingsvluchten. De simulatoren staan nagenoeg altijd paraat.

Aanscherpen
De kolossale apparaten waren tijdelijk gehuisvest in Hoofddorp. Nu staan ze permanent op een steenworp afstand van het thuishonk van de helikoptervloot. Behalve de twee simulatoren telt het simulatiecentrum ook moderne instructielokalen. Bemanningsleden kunnen daar elk aspect van iedere trainingsvlucht terugkijken. Door de filmopnames scherpen de vliegers hun vaardigheden en samenwerking sneller aan.