Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Afgeschreven F-16 verhuist naar rotonde
2016-12-06 / Min. van Defensie

Een oude, afgeschreven F-16 heeft permanent een plekje op de grond. Het toestel verhuisde van Vliegbasis Volkel naar een rotonde in de buurt.

De straaljager is van de vliegbasis naar de N264 gereden en daar bovenop het verkeersplein op de Zeelandsedijk/Rondweg gezet. Daar waren onder andere Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt en de burgemeester van de gemeente Uden bij aanwezig.

Flinke klus
"Het was nog een flinke klus om een toestel van 15 meter lang en 10 meter breed bovenop een sokkel te krijgen," vertelt specialist vliegtuig bergingsdienst sergeant der 1e klasse Emiel Snoeren. "Studenten van de Genieschool in Vught hebben geholpen met het hijswerk. Een leuk studieobject voor aankomende kraanmachinisten."

Uitrusten
Het ouwe besje uit 1981 werd begin deze eeuw afgeschreven en was sindsdien in gebruik als instructietoestel op Vliegbasis Woensdrecht en als sleepkist op Vliegbasis Leeuwarden (toestel om vliegtuigtrekker-chauffeurs op te leiden). Snoeren zegt: "Ze heeft flink rondgezworven. Na een 2e leven op de grond, mag ze nu uitrusten."

Nieuwe verflaag
Ironisch genoeg is deze F-16 nooit op Volkel gestationeerd geweest. Voor de gelegenheid is het toestel voorzien van een nieuwe verflaag en deels ontmanteld. Zo zijn de motor, radar en elektronica verwijderd. De schietstoel is vervangen voor een nep-exemplaar.