Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Tweede vliegende Lancaster in de UK
2016-12-07 / foto: LAHC

Bij het Lincolnshire Aviation Heritage Centre is al jaren een fraaie Avro Lancaster B Mark VII te bewonderen. Je kon zelfs mee om een taxierondje te maken.

De B Mark VII is de laatste versie van de Lancaster. Het verschilde in detail van vorige versies, met name nieuwe geschutstorens op de rug en in de staart. Van de VII zijn twee subversies gebouwd, de B. VII FE (Far East) en de B.VII Western Union die aan Frankrijk is geleverd.

De Lincolnshire Lancaster NX611 is een B VII FE die door Austin is gebouwd en in april 1945 werd afgeleverd. Door de capitulatie van Japan is het toestel nooit in het Verre-Oosten ingezet. In 1952 ging NX611 naar de Franse Marine, die het toestel in 1963 aan de Historican Preservation Society schonken. De Lancaster heeft daarna een zwervend bestaan geleid. In 1983 werd NX611 eigendom van de LAHC. Na de restauratie kon met het toestel worden getaxied.

Op het ogenblik wordt de Lancaster helemaal gereviseerd en het plan is om er binnen niet al te lange tijd mee te gaan vliegen.