Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Hawker Typhoon puzzel
2016-12-13 /

De Hawker Typhoon was een sterk en snel jachtvliegtuig dat ook succesvol werd ingezet tegen gronddoelen. Het is in Nederland geen onbekend toestel, want na september 1944 zijn vier RAF squadrons met Typhoons op Volkel gestationeerd geweest van waaruit missies boven Duitsland en bezet Nederland werden gevlogen. Alleen al daarom zou een exemplaar niet misstaan in een Nederlands museum.

Wereldwijd is er slechts één compleet exemplaar bewaard gebleven. Het toestel kwam uit het National Air and Space Museum in Washington en heeft jarenlang in het RAF Museum in Hendon gestaan. Nu is het uitgeleend aan het Canadian Aviation and Space Museum in Ottawa.

Het Luchtoorlogmuseum Fort bij Veldhuis in Heemskerk had de overblijfselen van Hawker Typhoon RB396 in de collectie, die nu als basis dient voor een restauratie bij de Typhoon Preservation Group. Zij hebben overal onderdelen vandaan gesprokkeld en willen de Typhoon in 2017 in elkaar gaan zetten. Met een beetje geluk vliegt RB369 tijdens de 80-jarige viering van de landingen in Normandië in 2024.