Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Belgen bewaken Nederlands luchtruim
2017-01-03 / Min. van Defensie

Twee F-16's van de zuiderburen zullen, mocht dat nodig zijn, een civiel toestel boven Nederland onderscheppen. Voor deze taak, de zogenoemde Quick Reaction Alert, staan de Belgen vanaf vandaag de komende 4 maanden 24 uur per etmaal paraat. Ze zijn overigens niet alleen inzetbaar boven Nederland, maar ook in hun eigen land en Luxemburg.

De Belgische F-16's opereren in eerste instantie vanaf de Belgische basis Florennes, later gebeurt dat vanaf Kleine-Brogel. In geval de Belgen in het Nederlandse luchtruim moeten ingrijpen, handelen ze in opdracht van de Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie. Die geeft de instructies door via het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen.

Koninklijke Luchtmacht
Op 1 mei is de BeNeLux-luchtruimbewaking weer in handen van de Koninklijke Luchtmacht. Dan geldt dat Nederlandse F-16's, bij een onderschepping boven België, de opdracht uitvoeren onder verantwoordelijkheid van de Belgische minister van Defensie. De inzet loopt in dat geval via het Control and Reporting Centre (CRC) in Glons. Mocht het nodig zijn een toestel boven Luxemburg te onderscheppen, dan is de minister van Defensie van dat land de bevoegde autoriteit.

Baanbrekend
Tot vandaag stonden zowel in België als in Nederland permanent twee jachttoestellen paraat met een korte waarschuwingstijd. De nieuwe werkwijze is dus veel efficiënter. Met het bij toerbeurt in kunnen grijpen bij dreiging vanuit de lucht boven één van de drie landen schrijft het landentrio geschiedenis. Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert noemde het vorige maand nog een schoolvoorbeeld van samenwerken en planmatig werken. Haar Belgische collega Steven Vandeput betitelde de gezamenlijke inzet als baanbrekend. Er zijn geen andere landen die elkaar toevertrouwen om in dit soort ernstige gevallen op te treden binnen elkaars landgrenzen.