Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Australische B-25 in Nederlandse kleuren
2017-01-17 /

De B-25 Mitchell heeft vanuit Australië een belangrijke bijdrage aan de oorlog geleverd. Amerikaanse, Australische en Nederlandse toestellen vlogen talrijke missies tegen de Japanners.

Vandaar dat Reevers Warbirds op zoek was naar een B-25 Mitchell maar die zijn niet dik gezaaid in Australië. Sterker nog, in Autralië is slechts een, niet eens complete Mitchell te zien in het Darwins Aviation Museum. Uiteindelijk werd er een gevonden in Franklin, Virginia, in de Verenigde Staten.

B-25J 44-31508 werd aan de Amerikaanse luchtmacht afgeleverd die het toestel ombouwde naar een TB-25K trainer maar kwam in 1958 in particuliere handen In 1967-1968 fungeerde het als cameravliegtuig tijdens de opnamen van de film Battle of Britain. Niet lang daarna stond de B-25 ergens in de VS stilletjes weg te roesten tot het in de jaren '80 weer werd opgeknapt en met de naam Lady Luck deelnam aan diverse vliegfeesten in Amerika. Maar opnieuw werd eind jaren '90 het toestel, dit keer op Franklin in de staat Virginia, geparkeerd om door de elementen ernstig te worden aangetast.

Nu wordt de Mitchell in Australië gerestaureerd en Reevers wil het voorzien van Nederlandse kentekens van het 18e Squadron Netherlands East Indies Air Force. Als alles goed gaat wordt de Mitchell op 8 april 2017 gepresenteerd waarbij ex 18 Sqn squadronleden en hun familie, alsmede Australische en Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders zijn uitgenodigd.