Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

F-16's trainen met Nederlandse F-35's in Amerika
2017-01-23 / Min. van Defensie

Nederlandse F-16's van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel trainen op het ogenblik in de staat Arizona in de VS gezamenlijk met de Nederlandse F-35's en ook nog eens in internationaal verband. Het oefenen duurt tot 11 maart en is bedoeld om de inzetbaarheid van de luchtmacht te verhogen. De jachtvliegtuigen trainen in de VS omdat de grote oefenterreinen veel mogelijkheden bieden.

Vaardigheden en luchtbeeld
Vanaf Davis Monthan Air Force Base in Tucson trainen de F-16-vliegers met hun F-35-collega's luchtgevechten, het ondersteunen van grondtroepen en vliegen bij duisternis. De F-35's bouwen een uitgebreid luchtbeeld op. Hiervoor verzamelen ze niet alleen zelf gegevens maar krijgen ook data van de F-16's.

Internationaal verband
Los van die training vanaf Tucson speelt ook de oefening Red Flag op Nellis Air Force Base in Nevada. Hier trainen de vliegers in internationaal verband. Een meerwaarde voor Nederland, omdat inzet tijdens missies altijd in coalitieverband gebeurt. In realistische scenario's treden de deelnemende toestellen op als coalitiepartners. Elk land is beurtelings verantwoordelijk om in te grijpen bij een dreiging.

De laatste keer dat de luchtmacht deelnam aan oefening Red Flag was in 2013. De afgelopen jaren waren personeel en materieel van de luchtmacht vrijwel continu op missie.