Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Plannen voor een Dornier Do X replica
2017-03-08 /

In Duitsland heeft Do X Vision vergevorderde plannen voor de bouw van een Dornier Do X vliegboot, een museumstuk dat overigens niet zal vliegen. De kiel moet nog worden gelegd, maar een team is bezig met het bijeenschrapen van gegevens en die te vertalen in een digitale 3D versie. Daaruit worden dan de tekeningen voor de bouw van het echte toestel gegenereerd.

De Dornier Do X was indertijd van een kolossale afmeting, goed voor zo een 100 passagiers die zeer luxe vervoerd konden worden. De vliegboot maakte zijn eerste vlucht op 12 juli 1929. Tijdens de 70ste testvlucht op 21 oktober van dat jaar vloog de Do X zelfs met 169 man aan boord. Maar voor zoveel passagiers was de vliegboot niet bedoeld. De luchtreiziger werd comfortabel vervoerd, als in een luxe boot met hutten en een rookruimte en bar.

Tijdens een wereldreis deed de vliegboot in november 1930 ook Amsterdam aan wat voor veel bekijks zorgde. Uiteindelijk zijn er drie gebouwd waarvan er twee naar Italië zijn verkocht. Deze toestellen bleken echter te groot en na ongevallen werden beide vliegtuigen in 1937 gesloopt.

De eerste Dornier Do X ging naar Deutsche Luft Hansa die het toestel voornamelijk voor propagandadoeleinden gebruikte, maar na een ongeval op 5 september 1933 belandde het toestel in het de Deutsche Luftfahrt Samlung in Berlijn. Bij een Brits bombardement in 1943 werd het museum getroffen en bleef er van het trotse vliegtuig alleen nog een paar wrakdelen over, die nu in het Dornier Museum in Friedrichshafen te zien zijn.

Maar als de plannen van Do X Vision doorgaan, zal er over een aantal jaren weer een Dornier Do X op de Bodensee te zien zijn.