Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Plannen voor een Auster op 5 mei op het Museumplein
2017-03-30 /

Aan het eind van de Tweed Wereldoorlog werd in Engeland begonnen met de opbouw van de Nederlandse Luchtmacht. Zo werd onder andere in januari 1945 het No. 6 (Dutch) Auster squadron opgericht en uitgerust met de Auster A.O.P. 3. Deze toestelletjes hadden een RAF beschildering en een oranje driehoek op de romp. Al snel kwam het squadron naar Nederland, waar van geïmproviseerde vliegstrips postvluchten door en buiten Nederland werden gevlogen.

Op 5 mei 1945 was een Auster het eerste geallieerde vliegtuig dat in Amsterdam landde. De intocht van Canadese troepen vond pas op 8 mei plaats. De Auster landde op een braakliggend terrein aan de Stadionkade, toen de rand van de stad, waar later een vliegstrip werd aangelegd. Het verhaal gaat dat een hoge verzetsman werd opgepikt met plannen en routes voor de intocht van de geallieerden in Amsterdam.

Dit toestel is teruggevonden en er zijn plannen om het weer terug te brengen in de kleuren van 1945 en op 5 mei tentoon te stellen op het Museumplein in Amsterdam.