Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Nederlandse F-16's bereiden zich voor op nieuwe missies
2017-06-06 / Defensie/Koninklijke Luchtmacht

Nederlandse F-16's bereiden zich momenteel met buitenlandse collega's voor op toekomstige missies. Elf landen vervullen in internationaal verband hun rol volgens gesimuleerde realistische scenario's. Dat gebeurt sinds gisteren, vanaf de Franse Landivisiau Naval Airbase, tijdens de zogenoemde NATO Tiger Meet.

Van grootschalige oefeningen als deze zijn er maar weinig in Europa, ondanks dat ze belangrijk zijn. Jachtvliegtuigen opereren immers vrijwel altijd in internationaal verband. Denk aan de missies in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS in Syrië en Irak. Om dergelijke operaties uit te kunnen voeren, blijft realistisch trainen met partners noodzakelijk. Voor jachtvliegers is het met name van belang complexe vluchtopdrachten te plannen, uit te voeren en te de-briefen. Ook een luchtgevecht levert waardevolle kennis en ervaring op.

Zr. Ms. De Ruyter
Dit keer draait het tijdens de Tiger Meet niet alleen om jachtvliegtuigen. Ook helikopters, een AWACS radartoestel dat luchtbeelden aan jachtvliegers levert, luchtverdedigers van de Franse landmacht en marine-eenheden nemen deel. Zo ook Zr. Ms. De Ruyter. Afhankelijk van het scenario treedt dit luchtverdediging- en commandofregat op als luchtverdedigingseenheid en gevechtsleider. Het fregat is bij uitstek geschikt voor beide rollen vanwege de uitgebreide wapen- en sensorencapaciteiten aan boord.

Katachtige
De naam Tiger Meet is afgeleid van tijgers of andere katachtige in de squadronemblemen van jachtvliegers. De oefening bestaat al sinds 1961 en kent naast een operationeel ook een sociaal bindend karakter. Nederland, dat in 2010 voor het laatst gastheer was van de Tiger Meet, doet nu in Frankrijk met 8 jachtvliegtuigen mee. De oefening loopt tot en met 16 juni.