Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartnieuws uit de Nederlandse Antillen
2017-09-24 / Arno Landewers

De gevolgen van Orkaan Irma
Het nieuws rond de Nederlandse Antillen werd de afgelopen tijd gedomineerd door de gevolgen van passeren van de orkaan Irma over de Bovenwindse Eilanden. Op 6 september trok het oog van deze orkaan (uit de meest krachtige klasse) dwars over Sint Maarten, waardoor zware verwoestingen ontstonden en het eiland sindsdien totaal ontwricht is. Het dodental op Sint Maarten staat momenteel op vier. Ook werd zware schade aangericht op Saba en Sint Eustatius. De eerste beelden van de verwoestingen werden op 7 september gemaakt vanuit een Nederlandse NHI NH-90 helikopter, afkomstig van het Marineschip Zr. Ms. Zeeland, dat in het Caraïbisch gebied gestationeerd is. De eerste hulp werd geboden vanaf dit schip.

De luchthaven van Sint Maarten speelt een prominente rol in de hulpverlening die daarna op gang kwam. Hoewel het luchthavengebouw de orkaan doorstond, raakte het zwaar beschadigd en zal het nog geruime tijd duren voordat het weer in gebruik kan worden genomen. Na het met de hand schoonmaken van de landingsbaan was op 8 september de DHC.8 van de Kustwacht het eerste vliegtuig dat landde. Aan boord was een detachement politie vanaf Curaçao. Na deze landing, die aantoonde dat met beperkte verkeersleiding (en in eerste instantie zelfs zonder) veilig gevlogen kon worden, kwam vanaf Curaçao een luchtbrug op gang. Vanaf de vliegbasis Eindhoven arriveerden een McDonnell Douglas KDC-10 en een Hercules (beide van de KLu), en een Boeing C-17 met hulpgoederen en mariniers.

Met de Hercules en de Kustwacht DHC.8 werden hulpgoederen en militairen naar Sint Maarten gevlogen. Binnen korte tijd konden ook grotere vliegtuigen landen en worden afgehandeld, zodat de KDC-10 en (vanaf Schiphol) een KLM Boeing 747-400 hulpgoederen konden brengen. Ook arriveerde hulp vanuit Duitsland (met een Airbus A400). Evacuaties werden uitgevoerd met de Kustwacht DHC.8, de Hercules en een Insel Air Fokker 50. Ook heeft de Zr. Ms. Zeeland inmiddels versterking gekregen van de Zr. Ms. Karel Doorman, waarmee nu vier NH-90 helikopters beschikbaar zijn. De eerste hulpgoederen voor Sint Eustatius en Saba werden door deze helikopters aangevoerd.

Verder kwam op 13 september de MAF (Mission Aviation Fellowship) Suriname Cessna 206 PZ-NMM, na een vlucht van 8 uur vanaf Zorg en Hoop in Paramaribo op Sint Maarten aan. Het toestel gaat drie weken lang ondersteunen bij het MAF hulpprogramma.

Insel Air nieuws
Half juli kondigde Insel Air opnieuw ontslagen aan: ongeveer 140 werknemers zullen het werk verliezen, het personeelsbestand van Insel Air reduceert hiermee tot 180 werknemers. De ontslagen zijn noodzakelijk omdat Insel Air nog steeds slechts vluchten tussen Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten uitvoert. Met dit routenet kan Insel Air volgens financieel directeur André Delger aan de verplichtingen voldoen, en groeien de schulden dus niet. Tijdens een vakbondsvergadering zegden ongeveer 150 werknemers van Insel Air het vertrouwen op in de directie. Verder hebben ongeveer 130 werknemers de kans gekregen om vrijwillig ontslag te nemen; 65 hebben het aanbod aangenomen.

Insel Air kan het routenet pas uitbreiden na toestemming voor het in gebruik nemen van één van de aan de grond staande McDonnell Douglas DC-9-83's (MD83). Hoewel op 29 augustus en 13 september proefvluchten met de machine (P4-MDI) werden uitgevoerd vanaf Hato, na een C-check, is die toestemming nog niet gegeven. De kleine vloot van Insel Air (slechts twee Fokker 50) zorgde begin augustus nog voor uitval van diverse vluchten, toen technische problemen één van de machines aan de grond hield. Op korte termijn wordt wel een derde Fokker 50 in gebruik genomen (na afronden van onderhoud aan de motoren), en ondergaat een tweede MD83 een onderhoudsbeurt die voor het einde van het jaar gereed moet zijn.

Eind augustus werd de surseance van betaling van Insel Air officieel, en daarmee een jaar verlengd. Binnen dit jaar moet Insel Air een geldschieter zien te vinden. De Synergy Aerospace Corporation, ook eigenaar van het Colombiaanse Avianca, is de meest potentiële overnamekandidaat van Insel Air. In augustus heeft de regering van Curaçao Synergy gevraagd een businessplan op te stellen. De verwachting is dat de overname voor het einde van het jaar rond zou kunnen zijn. Synergy heeft al wel aangekondigd dat de naam Insel Air dan waarschijnlijk komt te vervallen.


Winair, Divi Divi Air en Aruba Airlines breiden uit
De malaise bij Insel Air zorgt voor groei bij andere Antilliaanse luchtvaartmaatschappijen. Winair verhoogde per 17 augustus de frequentie op de nieuwe lijnvlucht Sint Maarten-Curaçao naar drie maal per week. In juni werd de lijndienst gestart met twee vluchten per week. De vluchten worden uitgevoerd met een van de Dominicaanse maatschappij PAWA gehuurd MD83. Inmiddels is ook de code-share met de KLM van start gegaan: Winair en KLM vluchten op Sint Maarten gaan op elkaar aansluiten, en zijn te boeken bij beide bedrijven. Verder werd de frequentie op de lijndienst tussen Antigua en Saint Barthelemy verhoogd. Voor het passeren van de orkaan Irma had Winair de vloot al in veiligheid gebracht, maar sindsdien zijn de reguliere vliegoperaties gestopt. Dit zal ongetwijfeld een flinke invloed hebben op de kleine luchtvaartmaatschappij.

Het met Britten Norman Islanders vanaf Aruba opererende Divi Divi Air heeft twee (gebruikte) De Havilland Canada DHC.6-300 Twin Otters aangeschaft. De toestellen worden nog voor het einde van het jaar verwacht. De aanschaf werd deels door een lening bij een lokale bank bekostigd, en deels uit eigen middelen.

Ook Aruba Airlines breidt uit: de vloot van twee Airbus A320's wordt versterkt met twee Embraer EMB-145's, en vanaf half juli wordt een dagelijkse lijnvlucht vanaf Aruba naar Georgetown (Frans Guyana) gemaakt.

Verder kondigde het bestuurscollege van Bonaire aan dat er wordt gepraat met enkele investeerders over het opzetten van een luchtvaartmaatschappij voor het uitvoeren van vluchten naar Curaçao en Aruba. Hiervoor worden drie de Havilland Canada Twin Otters aangeschaft. Wegens de problemen bij Insel Air dreigt Bonaire geïsoleerd te raken.