Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Ex-Belgische Fouga Magister MT-37 geland in Nieuw-Vennep
2019-01-03 / tekst & foto's: Jan Willem Laroo

De Fouga Magister is een lesvliegtuig/jager van Frans ontwerp dat op 23 juli 1952 zijn eerste vlucht maakte. Het werd een succes dat over de hele wereld verkocht werd, maar bij ons voornamelijk bekend is van de Franse, Duitse en Belgische luchtmacht; met name de Patrouille de France en de Belgische Rode Duivels hebben er demonstraties mee gevlogen.

De Belgische luchtmacht transporteerde de eerste Magisters vanaf de fabriek in Frankrijk direct naar de Kongo om daar met de pilotenopleiding te beginnen. Bij het uitbreken van rellen in 1960 werden zes toestellen voorzien van twee mitraileurs en twee ophangpunten voor bommen en raketten, bedoeld voor de bescherming van de evacuatievluchten.


Tussen 1962 en 1971 besloten Nederland en België de opleiding van Belgische en Nederlandse piloten te combineren en kregen toekomstige piloten van de Koninklijke Luchtmacht en de Marine Luchtvaartdienst op de Magister hun eerste jet ervaring. Daarna gingen Nederlanders en Belgen naar Eindhoven verder op de T-33.

Vanaf 1978 werd de Fouga Magister in België vervangen door de Alpha Jet, maar de Fouga's bleven nog tot 2007 doorvliegen bij de Fouga Flight toen de laatste drie toestellen werden uitgefaseerd.

De Dutch Historic Jet Association heeft een aantal jaren met Fouga CM-170R-1 Magister F-GLHF gevlogen en was regelmatig op vliegfeesten te zien. Dit toestel is verkocht en vertrok op 24 juni 2018 vanaf Lelystad naar Frankrijk. De Magister in het Nederlands Transport Museum werd door de DHJA gebruikt als onderdelenmachine.

Fouga CM-170R-1 MT-37, c/n 312
Het toestel werd op 18 december 1961 in gebruik genomen door de Belgische Luchtmacht, heeft een tijdje als instructievliegtuig op de technische school in Saffraanberg gefunctioneerd en kwam in 1990 weer terug bij 9 Wing. In 2003 kreeg het de Red Devils beschildering en werd uiteindelijk in 2006 uit dienst gesteld. In oktober 2008 kwam het naar de Dutch Historic Jet Association op Lelystad.

En nu te zien in het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep en met een beetje geluk mogen kinderen tot 99 jaar even in de cockpit zitten.


foto 1: MT-37 op de open dag Vliegbasis Volkel, 30 augustus 1975
foto 2: MT-37 in het Nederlands Transport Museum