Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

AERO 2019 gaat met record aantal exposanten van start
2019-02-28 / tekst: Anton van Rijsbergen, bron: Messe Friedrichshafen / foto's: Anton van Rijsbergen

De 27e AERO, het general aviation evenement in Friedrichshafen dat jaarlijks plaats vindt, wordt in 2019 gehouden van 10 tot 13 april. Het spectrum van vliegtuigen dat in Friedrichshafen wordt tentoongesteld, varieert van zweefvliegtuigen en ultralights tot éénmotorige vliegtuigen tot helikopters en zakenjets.

Drones voor civiel gebruik en verticale start- en landings (VTOL) luchttaxi's zullen bij de AERO een grote rol spelen. Elektrische vliegen worden prominent getoond op de e-flight-expo. De Avionics Avenue, De Engine Area, het Flight Simulator-gebied en "Be a Pilot" maken deel uit van de gespecialiseerde tentoonstellingen en programmering.

"De internationale handelsbeurs laat niet alleen de huidige variëteit aan modellen zien die beschikbaar zijn voor de algemene luchtvaart, maar biedt ook een vooruitblik op concepten van de toekomst", verklaarde Show Director Tobias Bretzel. Met meer dan 700 exposanten uit 38 landen (per 21 februari 2019) zal AERO 2019 een nieuw record bereiken in termen van participatie.

Details over de speciale gebieden van AERO 2019:

Zweefvliegen
AERO Friedrichshafen is meer dan 40 jaar geleden begonnen met fabrikanten van zweefvliegtuigen. Zowel Duitse fabrikanten als fabrikanten uit Oost-Europa en Zuid-Afrika zullen aanwezig zijn aan het Bodenmeer. Naast het lier- en sleepvliegtuigstartsysteem worden iaandrijfsystemen, zoals zuiger- en elektromotoren, gepresenteerd.

Ultralichte vliegtuigen
Ultralights in de vorm van zweefvliegtuigen of gemotoriseerde vliegtuigen, evenals gyrocopters en ultralichte helikopters, zijn ruimschoots aanwezig op de AERO: te beginnen met de 120-kilogram (265 lb) éénzitters, wat dicht in de buurt komt van het vroegere idee van extreem eenvoudig ultralicht vliegen, en doorgaand tot aan de nieuwe gewichtsklasse van 600 kilogram. Het maximale startgewicht voor ultralight vliegtuigen met vaste vleugels is verhoogd van 472,5 naar 600 kilogram in geheel Europa. De beurs zal ook informatie bieden over of en hoe eerdere 472,5 kilogram zware ultralights kunnen worden uitgerust om te profiteren van de hogere gewichtsklasse.

Zakelijke luchtvaart
De zakenluchtvaart wordt steeds belangrijker onderwerp bij AERO, waarbij de ruggengraat van de zakenluchtvaart wordt gevormd door kleine straaljvliegtuigen en turboprops. Dit onderwerp zal worden aangevuld met een speciaal conferentieprogramma: in samenwerking met de German Business Aviation Association (GBAA) zullen op donderdagochtend verschillende lezingen worden gehouden om een reeks zakelijke toepassingen te presenteren.

Privé vliegen
Fabrikanten van 'traditionele' general aviation vliegtuigen zullen worden vertegenwoordigd aan het Bodenmeer, met inbegrip van vliegtuigen met zuigermotor en turboprop. De nieuwe modeljaren van deze vliegtuigen zullen worden tentoongesteld, samen met verschillende vliegtuigen die een première maken op de beurs.

e-flight-expo
Tien jaar geleden lanceerde AERO Friedrichshafen de e-flight-expo, 's werelds eerste tentoonstelling voor elektrische vliegtuigen. Meer en meer vliegtuigtypen worden aangedreven door elektrische of hybride voortstuwingssystemen. Bedrijven en startups ontwikkelen verticale startende en landende vliegtuigen (urban aviation). Op de e-flight-expo kunnen deze concepten worden bekeken, samen met bestaande elektrische vliegtuigen.

AERODrones / UAS Expo
In samenwerking met UAV Dach, de Duitse vereniging voor onbemande luchtvaartuigen, zullen vliegtuigen van deze categorie worden gepresenteerd. In de buitenruimte zal er een vluchtzone zijn voor onbemande luchtsystemen. Voor het eerst vindt er in Hal A2 op de eerste twee beursdagen een gesloten handelsevenement plaats.

Engine Area
In de Engine Area worden vliegtuigmotoren van verschillende fabrikanten gepresenteerd in, waaronder conventionele verbrandingsmotoren en elektrische en hybride voortstuwingssystemen. De focus ligt ook op onderhoud en motormanagement en de ontwikkeling van duurzame brandstoffen. Duurzame brandstof en power2liquid worden ook behandeld in het Aero-conferentiegedeelte.

Avionics Avenue
Bij de Avionics Avenue in hal A6 draait alles om de uitrusting van vliegtuigen aan boord. Navigatie- en waarschuwingsapparatuur, apps voor vluchtplanning en het headset-testgebied worden gepresenteerd. ADS-B, dat binnen enkele maanden verplicht wordt (eind 2019 in de Verenigde Staten, in Europa in juni 2020), vereist dat vliegtuigeigenaren de nieuwe transpondertechnologie inbouwen. Deze wijziging is van toepassing op vliegtuigen die sneller vliegen dan 250 knopen (463 km/h) en meer wegen dan 5,7 ton. Er is een speciale presentatie over de ADS-B-upgrade op de Business Aviation-conferentie.

Flight Simulator-gebied
Bezoekers zullen opnieuw het Flight Simulator Area (FSA) vinden in Hal A6. Begeleidende presentaties worden gehouden in het Forum naast de FSA.

Helikopter Hangaar
De Helicopter Hangaar in Hal B5 is de centrale locatie voor de gezamenlijke stand van de Duitse Helikoptervereniging (DHV). De stand omvat exposities van de aangesloten bedrijven uit verschillende sectoren, variërend van SAR tot passagiersvervoer tot aerial work. Het Heli-forum, dat rechtstreeks is geïntegreerd in hal B5, biedt presentaties over actuele thema's.

Be a Pilot
Het piloot-rekruteringsprogramma "Be a Pilot" zal dit jaar worden voortgezet. Het biedt bezoekers die geïnteresseerd zijn in vliegtraining de mogelijkheid vliegscholen en te ontmoeten. Als gevolg van de wereldwijde toename van het luchtverkeer en de resulterende groei van de luchtvaartmaatschappijen, blijft de vraag naar piloten onverminderd doorgaan.

AERO-conferenties
Meer dan 200 lezingen, conferenties en workshops over onderwerpen uit de algemene luchtvaartzullen worden gehouden als onderdeel van de Aero-conferenties. Experts van verenigingen zoals AOPA, instanties zoals EASA en FAA, en fabrikantenverenigingen GAMA en LAMA zullen informatie verstrekken en de toekomst van de luchtvaart bespreken. Voor de eerste keer is het Lindbergh Innovation Forum te gast op de AERO-conferenties.

Vliegen naar de AERO
Net als in voorgaande jaren heeft iedereen die met zijn eigen vliegtuig naar AERO in Friedrichshafen reist een PPR-slot nodig. Elke piloot die bij EDNY landt ontvangt een gratis dagkaart voor AERO.

Een alternatieve landingsgelegenheid voor ultralight vliegtuigen - zonder slotregulering - zal opnieuw het Markdorf Glider Airfield zijn van 10 april tot 13 april. Het is mogelijk om tussen 8:00 en 19:00 lokale tijd te landen. Er is een pendeldienst naar AERO geregeld.

Een speciale service wordt aangeboden door BHS Helicopterservice, die een VIP heli-shuttle levert vanaf locaties inclusief slot-vrij IFR-geschikt Mengen-Hohentengen vliegveld naar de AERO. De service omvat op verzoek ook aangepaste pendelroutes.

AERO 2019 vindt plaats van woensdag 10 april tot en met zaterdag 13 april 2019 in Friedrichshafen en is geopend van woensdag tot vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag van 9.00 tot 17.00 uur.