Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Boeing biedt biobrandstof aan voor ferryvluchten vanaf de fabriek
2019-03-08 / Anton van Rijsbergen / bron: Boeing

Boeing gaat luchtvaartmaatschappijen en exploitanten de mogelijkheid bieden om hun nieuwe toestel naar hun thuisbasis te vliegen met biobrandstof. Het programma is bedoeld om het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstoffen, die emissies tot 80% verminderen, te stimuleren.

De biobrandstofoptie zal beschikbaar zijn voor klanten die nieuwe vliegtuigen accepteren in de afleveringscentra van Boeing in Seattle en Everett, Washington. Het bedrijf is ook van plan om biobrandstof te gebruiken voor bepaalde vliegproeven bij haar fabriek op Boeing Field, terwijl zij dezelfde optie wil aanbieden bij haar aflevercentrum in South Carolina.

Alaska Airlines, de eerste deelnemer aan het programma, zal dit jaar gebruikmaken van een mix van biobrandstoffen, gemaakt door World Energy en traditionele brandstof wanneer het drie Boeing 737 MAX-vliegtuigen ontvangt.

World Energy produceert de biobrandstof in haar raffinaderij in Paramount, Californië, een faciliteit die is ontworpen voor de commerciële productie van hernieuwbare vliegtuigbrandstof. De brandstof is geproduceerd van landbouwafval, is gecertificeerd voor commercieel gebruik en kan worden gemengd met traditionele vliegtuigbrandstof zonder aanpassingen aan vliegtuigen, motoren of brandstofinfrastructuur.

Boeing heeft de eerste commerciële testvlucht uitgevoerd met biobrandstoffen, met Virgin Atlantic, in 2008. Het onderzoek, de tests en de beoordeling van het bedrijf - in samenwerking met andere fabrikanten van vliegtuigen en motoren en belanghebbenden in de luchtvaart - hebben geleid tot de goedkeuring van biobrandstof voor commercieel gebruik in 2011.

Een decennium na de eerste testvlucht hebben luchtvaartmaatschappijen over de gehele wereld bijna 170 000 passagiersvluchten uitgevoerd op een mix van biobrandstof en petroleum.

Boeing heeft met organisaties over de hele wereld gewerkt aan de ontwikkeling van duurzame biobrandstofbenodigdheden die concurrerend kunnen worden geschaald en geprijsd met traditionele vliegtuigbrandstof. Projecten hebben grondstoffen gebruikt zoals bosbouw- en landbouwafval, Braziliaanse suikerriet en planten geïrrigeerd door zeewater, langs de kust in de Verenigde Arabische Emiraten.