Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

"Misssion accomplished" voor Belgische Sea Kings
2019-03-19 / Anton van Rijsbergen / bron: defensie

Op donderdag 21 maart 2019 komt er definitief een einde aan 43 jaar dienst van de Sea King-helikopters van het 40ste Smaldeel van de Luchtcomponent. Tijdens de allerlaatste operationele vlucht zal de helikopter met registratie RS-05 als 'vaarwelvlucht' de gehele Belgische kustlijn, van Knokke tot De Panne, overvliegen.

Hoewel het takenpakket veel ruimer was, waren de Sea King-helikopters bij het publiek vooral bekend als Search-and-Rescue helikopter. Sinds hun ingebruikname in 1976 realiseerden de vijf toestellen samen bijna 60.000 vlieguren waarbij ze 3309 reddingsmissies uitvoerden. 365 dagen per jaar stonden vliegtuigen en bemanningen 24 uur paraat voor een 'scramble'.

In totaal redden de Sea Kings an haar bemanningen 1757 personen uit vaak benarde omstandigheden. Opmerkelijke reddingsoperaties en de TV-serie 'Windkracht 10' maakten de helikopters en hun bemanningen bekend tot ver buiten België.

Een herinneringsvaandel voor elke kustgemeente
Tijdens deze laatste vlucht zal een bemanningslid een herinneringsvlag, met daarop de eindbalans van 43 jaar dienst, samen met de burgemeester (of zijn/haar afgevaardigde) op het strand van elke kuststad of -gemeente planten.

Aflossing van de wacht
De nieuwe NH90 NFH 'Caiman' helikopters zullen de reddingsmissie van de Sea King geheel overnemen. De Caiman kan ook ingezet worden voor maritieme operaties vanop de fregatten van de Belgische Marine.