Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Jetcopter: VTOL vanuit uw garage
2019-05-04 /

Het Duits-Litouwse bedrijf Jetcopter denkt nog zo'n zes jaar nodig te hebben voor de verdere ontwikkeling, en dan verwacht men een vliegtuig met zuigermotoren maar zonder externe propeller of rotorbladen de lucht in te kunnen brengen.


De Jetcopter, men noemt het toestel een 'Copterplane', werd op de beurs AERO 2019 gepresenteerd in de vorm van een mock-up, waarbij men de werking kon toelichten: twee flinke motoren van elk 500 pk zorgen voor de aandrijving van twee inwendige rotoren. Deze zuigen lucht aan en zorgen voor een krachtige luchtstroom naar vier draaibare uitlaten. Die werken precies zoals bij de Hawker Siddeley Harrier uit 1967. Deze Britse VTOL-jager, die in de jaren tachtig en negentig succesvol vloog bij o.a. de Royal Air Force en de United States Marines, werd echter aangedreven door een straalmotor.


Jetcopter wil met zijn 'Urban Air Taxi' met vijf inzittenden en met een maximale snelheid van 300 km/u, tot 1000 km ver kunnen vliegen. En als u een niet al te kleine garage bij uw huis heeft, moet de Jetcopter erin kunnen passen.