Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Wings for Conservation beschermt olifanten in Tsjaad
2019-04-23 / Peter F.A. van de Noort

De Nederlandse stichting Wings for Conservation beschermt met een vliegtuig de olifanten in Tsjaad. Sinds 1985 is het aantal olifanten in de midden-Afrikaanse republiek met meer dan 85 procent afgenomen, van 15.000 naar nog maar 2000, maar sinds de stichting Wings for Conservation een jaar geleden aan zijn opsporingsvluchten begon, is er geen enkele olifant meer door stropers gedood.

Wings of Conservation staat voor een bijna ondoenlijke taak. Met een enkele vliegtuig en een enkele piloot probeert de Amsterdamse stichting de olifanten in Tsjaad, een land dat 30 maal zo groot is als Nederland, te beschermen tegen stropers.

Olifanten
Piloot Jaime Dias trok zich het lot van de olifanten in Tsjaad aan, toen hij over de stroperij las. "Nadat ik mijn vliegopleiding in Portugal had voltooid, ging ik naar Zuid-Afrika om te gaan vliegen bij een bedrijf dat aan toeristen safari's per vliegtuig aanbood. In National Geographic las ik toevallig het verhaal over het afschuwelijke lot van de olifanten in een natuurreservaat in Tsjaad. Tot mijn grote afschuw las ik dat er in Afrika elk kwartier een olifant gedood wordt door stropers. Dat zijn bijna 100 olifanten per dag en meer dan 30.000 per jaar. Op dat moment wist ik vrijwel niets over stroperij of over de bescherming van olifanten, maar ik voelde dat ik iets moest doen. Daarom bood in mijn diensten als piloot aan in de strijd tegen de stropers. Dat werd snel aanvaard. De leiding van een reservaat had zelf een vliegtuig gekocht en vroeg of ik geïnteresseerd was om te helpen. En zo raakte ik betrokken bij de bescherming van de olifanten in Tsjaad."

Donateurs
De bescherming van olifanten gebeurt door de speciaal voor dit doel opgerichte Amsterdamse stichting Wings for Conservation met een begroting van nog geen € 100.000 per jaar. Inmiddels heeft de stichting een eigen vliegtuig. Vanzelfsprekend kan dit werk alleen worden gedaan dankzij bijdragen en sponsoring van particulieren en bedrijven.

Eén van de vele sponsors is het Nederlandse vliegtuigonderhoudsbedrijf AMN op Teuge Airport, dat het onderhoud aan het vliegtuig in Tsjaad sponsort: de medewerkers reizen op kosten van hun bedrijf naar Tsjaad en sponsoren daar het onderhoud aan de Cessna 150. AMN-directeur Theo Arends is zeer gemotiveerd om Wings for Conservation te steunen: "Wat er in Tsjaad gebeurt heeft niets met wildbeheer te maken. Er wordt door de stropers gewerkt met automatische Kalasjnikovs - 600 patronen per minuut - en met explosieven, alles om maar snel zoveel mogelijk slagtanden en ivoor te scoren. Daarom steun ik Wings for Conservation."

Wings for Conservation
De stichting Wings for Conservation is gevestigd in Nederland en heeft de ANBI-status, waardoor donaties onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar zijn. De stichting is, met een jaaromzet van € 95.000, gering van omvang, waardoor iedere euro substantieel meetelt. Meer informatie over Wings for Conservation en over de dagelijkse inzet is te vinden op:
www.wingsforconservation.org
Informatie over financiƫle ondersteuning van Wings for Conservation is te vinden op:
www.wingsforconservation.org/donate

foto's
1) Olifanten op de vlucht in Tsjaad (foto: Wings for Conservation)
2) Wings for Conservation vliegt met een enkel vliegtuig boven Tsjaad, op jacht naar stropers
3) Medewerkers van de sponsor AMN (Aircraft Maintenance Netherlands) reizen regelmatig naar Tsjaad voor onderhoud aan het vliegtuig